"Hij doet niets hoor!"
“Hij doet niets hoor!”
In Nederland zijn er ongeveer 1.9 miljoen honden als huisdier. Helaas gebeuren er nog regelmatig incidenten die mogelijk voorkomen hadden kunnen worden. Niet gek dus om een keer wat informatie te delen over de algemene omgangsvormen tijdens het uitlaten van je hond(en). Bedankt voor jullie verzoek!
Binnen de gemeente geldt een algemene plaatselijke verordening. Hierin kan de gemeente regels opnemen over waar honden los mogen lopen en waar niet. Doorgaans geldt dat honden binnen de bebouwde kom aangelijnd moeten zijn, met uitzondering van de aangewezen losloopgebieden. Andersom betekent dit trouwens niet dat honden binnen een losloopgebied onaangelijnd ‘moeten’ zijn.
Als eigenaar ben je altijd verantwoordelijk voor het gedrag van je hond. Zo mag je hond geen overlast of schade veroorzaken (Besluit activiteiten leefomgeving artikel 11.72 lid 2). Is je hond agressief naar andere dieren of mensen, dan spreekt het voor zich dat je je hond aangelijnd houdt en dat je misschien zelfs bepaalde gebieden beter zou kunnen vermijden.
Een losloopgebied betekent niet dat je hond ongeremd zijn gang kan gaan. Zorg dat je hond te allen tijden onder appel staat en houd rekening met je medemens en de natuur.
Waar kun je nog meer rekening mee houden?
1️⃣Komt een aangelijnde hond je tegemoet? Lijn jouw hond dan ook even aan. Laat de honden niet zonder overleg contact maken. De andere hond kan bijvoorbeeld aan het werk zijn, gedragsproblemen hebben of ziek zijn. Niet alle honden willen spelen.
2️⃣Laat je hond niet op mensen (denk ook aan ruiters of sporters) afrennen of tegen hen opspringen.
3️⃣Ruim ontlasting op. Buiten dat het vies is als je erin trapt, kan het ook allerlei ziektes overbrengen. Niet alleen op honden of katten, maar bijvoorbeeld ook op landbouwdieren.
4️⃣Heb oog voor je medemens en het gedrag van de honden. Grijp in als het spelen te ruw wordt.
🟡Weet jij wat het betekent als een hond een geel lint of botje draagt?
Waar meld je wat?
☎️Politie:
112: Heterdaad bijtincident met letsel.
0900-8844: Bijtincidenten buiten heterdaad. Ook als het letsel meevalt is het fijn als situaties gemeld worden.
📞Gemeente:
Ergernissen m.b.t. loslopende honden of ontlasting.
Bijtincidenten na het doen van aangifte bij politie.
Melding maken van dierenmishandeling of verwaarlozing kun je doen bij Meldpunt 144. Bel naar 144 of vul online een meldformulier in via www.politie.nl/144 👍
Bron: Meldpunt 144